Bahan-Bahan:
Bahan tumis:
3 biji bawang merah (ditumbuk)
5 ulas bawang putih(ditumbuk)
1 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
3 biji cengkih
1 inci halia (dihiris)
1 kg tulang rusuk lembu (direbus)
5 biji ubi kentang (dibelah)
½ peket rempah kari ikan adabi+cap 888 + 1sb kari daging
Santan
Garam
1/2 st asam jawa
sedikit perasa
minyak untk menumis
Cara:
Rebus tulang rusuk dan ubi kentang dgn 2bji bwg putih,halia ,lada hitam, 1st jintan manis, 1 st gula sehingga empuk.4jam - 6 jam.
(ketepikan ubi kentang apabila empuk)
Tumis bahan tumisan. Masukkan rempah.
Bila garing masukkan tulang daging yang telah direbus dan air rebusan
Bila mendidih, masukkan santan, garam dan asam jawa
Akhir sekali masukkan ubi kentang.
Tunggu sampai mendidih. Apabila masak, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment