Monday, August 23, 2010





biskut manggis
(sumber : Hafizah Adam)

bahan
200 g mentega
100 g gula caster
380 g tepung gandum, diayak
3 sudu makan tepung jagung, diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
Sedikit gajus, dibakar
1 biji telur, dikocok untuk disapu atas biskut


CARA
Dengan mengunakan senduk kayu, pukul mentega sebentar. Masukkan gula, kuning telur dan vanilla. Gaul hingga sebati. Kemudian masukkan keduadua jenis tepung, sedikit sedikit sambil dikacau hingga adunan menjadi rata dan sebati. Ambil 'h cawan adunan dan warnakan hijau. Ini untuk membuat tampuk dan tangkai manggis. Lebihan adunan diwarnakan unggu.

Ambil sedikit doh unggu, anggaran sebesar ibu jar dan dimasukkan kedalamnya 1 biji gajus. Kepal hingga bulat. Ambil pula sedikit doh hijau, bentukkan seperti tampuk dan tangkai menggis, lalu dilekatkan kepada bebola ungu, sehingga menjadi sebiji manggis yang cantik. Sapu diatasnya dengan telur dan bakarlah sehingga masak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails