Wednesday, August 18, 2010

LEPAT PISANG//pais pisang

lepat pisang cara sya...bagi penggemar rasa pisangnya..kurengkan tepung..he he

Bahan-bahan

15 keping daun pisang dipotong segiempat sama
6 biji pisang raja ranum -yg dilenyek halus
60 gm tpg gandum
90gm gula pasir atau gula melaka dicincang halus
4 sb pati santan
1 kepal kelapa parut (putih sahaja)
1/2 st garam

Cara-cara
1.layukan daun pisang dlm air panas 3 minit.keringkan.
2.pisang yg sudah dilenyek,dicampur dgn tpg gandum,gula,garam, kelapa parut dan pati santan.
3.kalau adunan keras tambah pati santan lagi.
4.adunan tadi diambil satu sudu besar dan letak atas daun pisang.
5.daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung untuk membungkus
6.kukus selama 20 min.hidangkan panas2

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails