Tuesday, August 17, 2010

SINGGANG IKAN KERISI

Bahan-bahan:-

ikan kembung/ikan kerisi
tomato potong 6
10 tangkai cili kering - dikisar
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 cm kunyit - dikisar
2 batang serai - dititik
1 cm lengkuas - dititik
2 keping asam gelugur/asam keping
garam dan gula secukup rasa
3 cawan air/secukupnya

Cara Memasak:-
Masukkan kesemua bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama air.
Masukkan juga asam keping, serai dan lengkuas. Masak biar mendidih.
Masukkan ikan, garam dan gula.
Kacau sebentar dan masukkan tomatoi. Didihkan hingga empuk dan ikan masak.
Tutup api. Sedap makan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails