resipi keluarga yg simple tapi sedap.siap dalam 15 minit .
BAHAN-BAHAN (hidangan utk 3 org)
Sebungkus Mee kasar -cap udang ken chong dicelur dgn air panas-5 min
*2 ulas bwg merah-hiris
*3 ulas bawang putih-hiris
*2 sk udang kering
*udang segar 3 ekor
*2 sb kicap pekat
*2 sb kicap cair masin
*1 sk cuka
* sedikit kobis-hiris
*1/2 sk gula
*sedikit perasa
garam secukupnya
minyak utk menumis
CARA-CARA
Dalam bekas sederhana besar ,satukan mee, kicap cair, kicap pekat, garam, gula, perasa,cuka dan sedikit air(2sb air).gaulkan sehingga sebati.
1. tumiskan bawang sehingga wangi. masukkan udang kering, kemudian udang segar (1 min)..masukkan kobis, tutup dan biarkan sekejap..kemudian masukkan mee..gaul sehingga sebati..tambahkan sedikit air dan gaul sehingga mee sedikit basah..kemudian angkat dan boleh lah di ngapp.. bersama cili padi campur cuka dan kicap.. DAN telur goreng mata lembu...he he
No comments:
Post a Comment