Bahan - bahan
500 gram daging - di potong nipis
2 biji buah pala - di tumbuk
1 sudu besar lada putih/sulah
1/4 cawan air asam jawa/cuka 1 sb
4 camca besar kicap pekat
4 camca besar kicap pekat
sedikit gula merah/ gula putih
5 ulas bawang putih- di kisar
2 biji bawang besar - di kisar
sedikit bunga cengkih
minyak untuk menumis
Cara Membuatnya
1. Gaulkan daging dengan kicap pekat,kicap cair, air asam jawa, gula serta biji pala dan
lada sulah yang di kisar, kemudian perap selama 3 jam. Panaskan minyak
dan tumiskan bahan - bahan kisar, bunga cengkih. Kacau
sehingga naik aromanya.
2. Masukkan daging dan kacau hingga rata, kemudian biarkan sehingga daging
empuk. Tambahkan air jika perlu.
3. Masukkan cili merah, daun sup, daun bawang . Kacau
hingga rata dan rasa masam masinnya. Jika masih tawar, baru di tambah garam.
Kacau hingga rata dan angkat
No comments:
Post a Comment