Tuesday, August 24, 2010

NASI MINYAK TRADITIONAL

Bahan untuk nasi :
5 cawan beras basmathi
1 cawan susu cair
Air (ikut kelembutan beras)
Garam secukup rasa

Bahan untuk menumis :
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 inci halia - dihiris halus
2 kelopak bunga lawang
2 kuntuk bunga cengkeh
2 biji buah pelaga
3 inci kulit kayu manis
3 sudu minyak sapi (ghee)
2 sudu majerin atau butter
1 sudu minyak masak
Daun pandan - diikat simpul

Bahan hiasan :
Kismis, gajus goreng, badam
Hirisan daun bawang dan bawang goreng
Cili merah

Cara penyediaan :
Panaskan minyak, minyak sapi dan majerin/butter (kalau guna rice cooker lagi senang sebab nasi tidak berkerak). Masukkan bahan menumis dan kacau hingga kekuningan. Masukkan air dan daun pandan serta garam. Biarkan hingga mendidih, kemudian masukkan beras yang telah dibersih dan ditoskan tadi. Biarkan nasi kering dan masukkan susu cair pada peringkat nasi sudah masak. Kaup balikkan nasi di dalam periuk supaya ia masak serata pada bahagian atas dan bawah. Sendukkan nasi dan hiaskan dengan bahan hiasan tadi. Sedap dimakan bersama ayam masak merah, kurma daging, dalca dan acar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails