Bahan-Bahan:
½ kg kacang tanah
Bahan Blender:
3 btg serai
10 ulas bwg merah
5 ulas bwg putih
2 gengam udang kering
20 biji cili padi
½ senduk cili kering blender garam
gula
ajinomoto
air asam jawa
Cara:
Kacang tanah digoreng (guna minyak banyak sampai tenggelam kacang) dan diblender kasar (kalo halus sgt tak terasa kacang bila mengunyah).
Panaskan minyak dan tumiskan bahan blender tadi. Apabila agak garing dan naik bau, masukkan kacang. Kemudian masukkan air, air asam jawa, gula , garam dan ajinomoto(sesuaikan rasa ikut selera anda). Masak kuah kacang lama (>< 2 jam) dgn api perlahan hingga pecah minyak. Kalo pekat sangat tambah air. Dah siap !
Cadangan Hidangan:
Hidang bersama nasi impit.
Tambahan:
Ini resepi mak mentua saya (org minang) yg terkenal dgn kepakaran memasak mereka. Saya dah cuba dan mmg menjadi...sedap. Suami pun sengih jek...
No comments:
Post a Comment