Bahan-bahan Inti:
3 biji kentang dipotong dadu.
200g daging cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
1 sudu besar udang kering-ditumbuk
Setangkai daun sup }dihiris
Sedikit gula & garam
Cara membuat inti:
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
Masukkan daging dan kentang. Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.
Sebelum diangkat masukkan daun sup.
Bahan-bahan untuk pastri/kulit:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar majerin
air untuk menguli.} lebih kurang 1/4 cawan
secubit garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
Masukkan majerin ke dalam tepung. Ramas tepung & majerin hingga rata. Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh. Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Karipap Frozen, kalau nak buat...anda kena goreng separuh masak...kedian bekukan karipap...sebelum simpan...wrap dengan plastik kedap udara...Inti karipap..pastikan kering..jangan terlalu berminyak..biasanya boleh tahan selama 3 bulan.
No comments:
Post a Comment