Monday, August 23, 2010

BUBUR KACANG HIJAU

MENU UNTUK BERBUKA PUASA..TAK SEMPURNA BERBUKA PUASA KLAU TAKDE...he he

Bahan A
2 cwn kacang hijau (dibersihkan , rendam dgn air selama 30 min.dan bilas)-klau nak bubur kcg wangi lg..goreng tanpa minyak selama 5min.
4 cawan air
-rebus kacang hijau bersama air sehingga kacang 1/2 empuk (lebih kurang 20 minit)- jangan sampai kembang nanti tak sedap

Bahan B
3/4 cawan santan pekat (saya gunakan santan kotak harmuni)
1/4 cwn biji sagu
1/2 ketul /70 gm gula melaka
1 senduk rata besar gula pasir
½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara:
Setelah kacang empuk, masukkan kesemua Bahan B. Kacau sekali-sekala dan biarkan sehingga mendidih. Matikan api.


Nota:
1) tambahkan sedikit air jika kuah jd pekat
2) Kemanisan bubur boleh anda sesuaikan dgn citarasa anda. Kalau nak kurangkan pun boleh.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails