Thursday, August 19, 2010

KUIH CEMPIANG



Bahan- bahan untuk adunan:

tepung gandum 1kg
1 senduk minyak masak boleh digantikan dengan planta.
air suam 1 gelas
ranggi 5 gram
garam 1 sudu teh
gula 1 senduk

2 sudu mkn kicap pekat manis atau Rempah Lima Jenis(yg sedia dlm 1 peket)
1 Sudu Kecil Gula
1 Sudu Kecil Garam
2 Sudu mkn Air Suam

Cara-cara
1.Bancuh rempah lima jenis dgn air,garam dan gula. Ketepikan..
2.Canaikan doh .Nak roll yg cantik hendak la canai nipis sket..lepas tu potong bahagian tepi2 doh yg x rata(utk mhasilkan roll yg cantik dan kemas)
3.Kemudian,titikkan sedikit bancuhan rempah dan sapukan rata di atas doh yg dicanai.Jika takde berus mskn,bleh guna blkg sudu mkn je utk ratakn..
4.Setelah itu,lipat sedikit bahagian hujung doh dan mulalah menggulung sehingga ke hujungnya..kemas2kn sdikit.Kemudian potong doh menggunakn pisau anggaran 2cm setiap satu..
5.Ambil satu potongan td,tekan2 sedikit mggunakan tgn dan canai nipis ..ulang sehingga roll habis..Jika agak melekat,taburkn sedikit tepung..Panaskan minyak dan doh akan mulai naik.Masukkan roll td ke dlm minyak yg sdh dpanaskan dan apabila selepas 2 saat(atau tepi kuih mula mendidih)terus balikkan.Ini utk mengelakkan kuih anda 'lentik' di tghnya dan kuih x brp msk bhgn tgh..balik2kn kuih utk mdpt warna keperangan yg sempurna..
7.Angkat dan toskan setelah kuih bertukar keperangan sepenuhnya..SELAMAT MENCUBA.. (^_^)

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails