Thursday, August 19, 2010

SEAFOOD LASAGNA






bahan

6 keping kulit lasagna (bergantung pada saiz pan dan saiz kulit lasagna)
2 cawan mozarella cheese(dipotong kecil)*
2 cawan cottage cheese*
1 biji telur*
basil leaf*
(* dicampurkan dalam 1 bekas)
campuran seafood (isi ketam, isi udang, sotong dll) ikut suka byk mana
Untuk sos putih :
4 sudu besar butter
4 sudu besar tepung gandum
3 cawan susu segar
sedikit garam
Cara-cara 1.Masak dan toskan kulit lasagna atau masak mengikut cara pada kotak lasagna. 2.Untuk buat sos putih, masukkan butter, tepung dan susu segar dalam periuk dan kacau sentiasa sehingga agak pekat.Jangan terlalu pekat. 3.Dalam pan/ caserole 9x13, letak 1 cawan sos putih. 4.Kemudian letakkan 1 lapisan lasagna. 5.Tuangkan lebih kurang 1 cwn campuran cheese, basil leaf dan telur td. 6.Letakkan campuran seafood.Ikut suka nak byk mane. Bagi yg tak bole mkn seafood bole tukar dgn isi ayam. 7.Ulang cara-cara 3-6 sampai habis. 8.Akhir sekali, taburkan parmesan cheese di atas lasagna td. 9.Tutup dgn aluminium foil dan bakar lebih kurang 30 minit

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails