Berbagai variasi masakan yang mudah dan ringkas. Resipi-resipi dari internet.. pilihan kami yang terbukti sedap DAN MENEPATI CITARASA ....
Tuesday, August 17, 2010
GULAI IKAN KEMBUNG
Bahan-bahan ( 2-3 orang )
2 ekor ikan kembung-
1cm lengkuas
1cm kunyit
1 sudu besar cili giling
1 keping asam gelugur/keping /asam jawa sebesar ibu jari
3-4 biiji bawang merah
1 ulas bawang putih
3 biji lada hijau
santan (kotak)-sukatan 1/4 dari kotak campur dgn 1/2 cwn air.
timun-optional
Cara-cara
Bersihkan ikan,lumur dgn serbuk kunyit dan sediki garam, goreng sampai warna kekuningan (jangan sampai keras) dan ketepikan.
Tumbuk lengkuas, kunyit, bawang merah dan bawang putih sehingga lumat.tumis hingga wangi.masukkan santan dan asam gelugor. Masak sehingga santan mendidih (api yg kecil tau).
Kemudian masukkan ikan. Biarkan sebentar dengan api yg kecil sehingga kuah sedikit pekat. tambahkan perasa dan garam.
masukkan lada hijau
optional- timun.Masakkan lagi dalam 3-4 minit. Kemudian padamkan api.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Nak try la... Mcm masakan kelantan kn ni ehehe.. :)
ReplyDeletesara-sweet-touch.blogspot.com