Tuesday, August 17, 2010

ayam masak merah

Bahan:

1/2 ekor ayam
sedikit garam kunyit
minyak
1 biji tomato-potong dadu
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar sos tiram
daun bawang

Bahan Blend:

cili kering - ikut kepedasan masing2
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar

Cara-cara:

1. Bersih ayam dan potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga hampir masak.
2. Tumis bahan blend naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos tiram, sos tomato dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam. Tambahkan sedikit air jika perlu.
4. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
5. Bila kuah dah pekat bolehlah daun bawang dan padamkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails