Bahan-Bahan:
500gram isi ayam (potong dadu)
100gram kacang gajus
5 ulas bawang kecil(kisar halus)
10 ulas bawang putih(kisar halus)
50 gram halia muda(rancik halus)
1 tangkai bunga kantan(rancik halus)
3 helai daun limau
100gram cili kering(potong 3)
1 batang serai(kisar halus)
3 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar Seosoning sos Maggi
1 sudu kecil gula
daun bawang untuk hiasan
Cara:
1.masukan semua bahan kisar dan rancik halus bersama sos tiram,sos seosoning dan sos cili.Tumis bahan2 ini sehingga berbau harum.
2.masukkan ayam,dan goreng ayam sehingga sebati dengan bahan2 tadi.
3.masukan kacang jagus dan cili kering kedalam kuali dan kacau bersama ayam.
4.apabila ayam masak sepenuhnya, masukan daun limau dan gula untuk menyedapkan lagi makanan.
5.Gunakan daun bawang sebagai hiasan.
Cadangan Hidangan:
Hidang masakan ini panas. Ia sesuai juga dimakan bersama nasi pada waktu tengah hari atau malam.Mempunyai kandungan khasiat yang tinggi.
Tambahan:
Jika anda inginkan masakan ini berkuah,tambahkan secawan air bersama satu sudu besar tepung gandum kedalam masakan.
No comments:
Post a Comment