Sunday, August 29, 2010

KUIH MAKMUR sedapp


RESIPI KUIHMAKMUR MY STYLE












Bahan-bahan:

500 gm tepung gandum: - sangai atas api kecil sehingga tepung berderai, cara zaman dulu dulu tepung di jemur..
1 biji putih telur
secubt garam
mentega ( guna butter brand churn )-ikut lembut

Bahan Inti:
300 gm kacang tanah
Gula icing

(70 gm gula halus + sedikit air =air gula-optional utk versi inti saja )
(2 sudu besar susu tepung nespray-optional)

Cara menyediakan:
1. Gaulkan semua bahan telur, mentega,garam dan tepung sehingga lembut dan boleh dibentukkan. sedikit melekit takpe..pasti hasilnya tak mengecewakan..he he
2.Kacang di goreng tanpa minyak sehngga kacang berwarna kekuningan atau garing
3.Buang kulit dan kisar kacang dan tinggalkan sedikit untuk di tumbuk kasar ( gaulkan dengan air gula dan susu tepung -inti optional
4.kacang tanah tadi digaulkan dengan tepung doh sehingga sebati.ambil sedikit doh dan bentukkan bulat.
5.6. Bakar dalam suhu 180C selama 20 - 25 minit.
7. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing. atau sedikit panas agar icing melekat
8. Simpan dalam balang kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails