Bahan-Bahan:
5 ekor udang
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
Sebiji ubi kentang (bersaiz besar)
2 ketul tauhu (dipotong dadu)
Sebungkus pucuk kering (yg di campur dgn suhun)
1 tangkai daun sup& daun bawang
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Sedikit minyak masak
Cara:
Masukkan minyak ke dalam periuk.tumiskan udang 1 minit an ketepikan. Tumiskan bawang putih & merah sehingga kekuningan.
Masukkan air & biar sehingga mendidih. Kemudian masukkan ubi kentang yang dipotong dadu dan diarkan sehingga empuk.
Setelah ubi kentang masak, masukkan udang ,tauhu,suhun, pucuk kering yang telah direndam sehingga kembang itu serta garam secukup rasa. Masukkan daun sup dan daun bawang.
Tunggu sekejap, kemudian boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment