Berbagai variasi masakan yang mudah dan ringkas. Resipi-resipi dari internet.. pilihan kami yang terbukti sedap DAN MENEPATI CITARASA ....
Saturday, August 28, 2010
KUIH MAKMUR VERSI 3
SUMBER:MY RESIPI
Bahan2 doh :
11/2 kilo tepung gandum (di sangai)
250 g mentega - lembut (Golden Churn)
1 sb minyak sapi
1 sk garam halus
Bahan2 inti :-
600 g kacang tanah di panggang, buang kulit n dikisar*
250 g mentega - lembut *
400 g gula serbuk*
sedikit garam*
gula kastor/serbuk utk tabur secukupnya
Cara2 membuat doh :
Pukul mentega dan minyak sapi hingga 1/2 kembang dan masukkan tepung sedikit2 dan uli hingga boleh dibentukkan.Bubuh sedikit pewarna hijau jika ingin kuihnye kelihatan seperti daun.
Ambil sedikit adunan,leperkan dan isikan dgn inti yg tlh disediakan. Sepit diatasnya seperti bentuk daun , atur dlm dulang pembakar .
Bakar pada suhu 150C selama 25-30 min. Setelah masak,tabur rata dgn gula.
Cara2 membuat inti(disediakan awal) :-
Satukan bahan bertanda *
Ambil sedikit inti dibulat2kan seperti guli2 kecil dan disimpan didlm petisejuk supaya inti tidak berderai ketika diisi ke dlm adunan doh
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment