Thursday, August 19, 2010

TOM YAM CAMPUR

Bahan-Bahan:
100 gm isi ayam tanpa tulang
50 gm daging
5 ekor sotong
7 ekor udang sederhana besar
4 helai daun limau purut
Satu sudu air perahan limau nipis
Sedikit bunga kobis 500 ml air masak
Dua batang serai
Bawang besar (dipotong empat)
Bawang kecil (ditumbuk kasar)
Cili padi (ditumbuk kasar)
Air stok rebusan ayam
Sebiji tomato
Garam dan ajinomoto
Cara:
Masukkan air rebusan ke dalam periuk. Biarkan seketika.

Masukkan bawang besar,bawang putih, serai dan cili padi ke dalam air rebusan yang hampir mendidih.

Masukkan hirisan ayam dan daging ke dalam periuk.

Apabila campuran sudah mendidih, masukkan sotong dan udang.

Seterusnya masukkan bunga kobis.

Akhir sekali masukkan garam, ajinomoto, air limau nipis dan daun limau purut.

Kacau bahan-bahan dan biarkan mendidih seketika.

Tutup api dan hidangkan panas-panas.
Tambahan:
Bolehlah menggunakan paste tom yam jika memerlukan rasa tambahan.

boleh mencampurkan lain-lain jenis sayuran mengikut citarasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails