DAGING KURMA VERSI SENDIRI
Bahan-Bahan
1 kg daging lembu
Rempah Kisar
2 biji bawang besar -sebiji di kisar/sebiji lagi di belah empat
5 ulas bawang putih -kisar
1 inci halia -kisar)
7 sb rempah kurma - jenama adabi +jenama allagapas(dicampur dgn bahan kisar dan perap 3 jam.
3-4 cawan air
300 gm santan pekat
garam secukup rasa
2 btg cili hijau
2 btg cili merah
3 biji kentang (dibelah dua atau empat)
2 biji tomato (dibelah dua)
sedikit daun ketumbar
sedikit kayu manis
sedikit bunga cengkih
5 biji buah pelaga
secukup minyak masak -6 hingga 7 sb + 1 sudu besar minyak sapi
Cara:
1) Panaskan minyak & m.sapi dalam periuk. Masukkan cengkih, pelaga, kayu manis bersama rempah kisar. Tumis sehingga rempahnya garing. 15 min dengan api kecil.
2) Kemudian, masukkan pula daging bersama 3 cawan air dan masak hingga daging empuk. 3 hingga 4 jam .Seterusnya, masukkan santan pekat, kentang, cili hijau, merah.
3) Masak lagi hingga daging empuk sepenuhnya. Masukkan pula tomato dan daun ketumbar . Kecilkan api dan biarkan selama lebih kurang 5 minit sebelum dimatikan api. Keadaan kuahnya mestilah agak pekat dan tidak cair.
4) Enak dimakan bersama nasi, roti, dll.
No comments:
Post a Comment