Thursday, August 19, 2010

KUIH PENJARAM mamawafi









Bahan-bahan:

1 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula merah )
11/4 cwn gula pasir )
2 cwn air panas
1/2 sudu teh garam

PETUA utk melembutkan kuih penjaram*** versi mamawafi
*1/4 cwn tepung beras pulut + 1/4 cwn air * optional
cuba la..pasti sukeee..!!
PERISA PANDAN:

* blender 5 helai daun pandan(POTONG KECIL2) dgn i cwn air.TAPIS..
*1 cwn lg utk air panas-
gula biasa 2 cwn)

*sebatikan adunan mcm biasa..lepas tu cmpur 3 atau 4 titik pewarna hijau


cara membuatnya:

1.Bancuh kedua-dua jenis tepung dengan air gula yang telah sejuk.
2.Diperam selama semalaman atau 2 malam tp pastikan simpan dlm peti sejuk
3.Dengan satu senduk bulat, ceduk adunan dan tuang ke dalam minyak panas dgn api yg sederhana kecil. dan klau terlalu panas kuih akan hangus dan keras
4.pastikan x di terbalik jika tepung di bahagian atas blm masak. sesudah masak kedua dua bahagian,angkat dan toskan.

3 comments:

  1. boleh sy taw macam mana maw kasih betuk dya jadi bula n gemuk di tengah tu r..?? sy buat x jadi2 nie . .

    ReplyDelete
  2. sebenarnya tgk bentuk kuali dia guna jg,.. klu kuali bentuk membulat kebawah bru blh buat melengkung, tp klu leper, mmg xjadi la,.. lgi pn tgk mcm mn jg awak masukkn tepung yang dah d adun tu, biasanya org guna cawan je,... heheh

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails