Thursday, August 19, 2010

KUIH PENJARAM mamawafi









Bahan-bahan:

1 cwn tepung beras
1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula merah )
11/4 cwn gula pasir )
2 cwn air panas
1/2 sudu teh garam

PETUA utk melembutkan kuih penjaram*** versi mamawafi
*1/4 cwn tepung beras pulut + 1/4 cwn air * optional
cuba la..pasti sukeee..!!
PERISA PANDAN:

* blender 5 helai daun pandan(POTONG KECIL2) dgn i cwn air.TAPIS..
*1 cwn lg utk air panas-
gula biasa 2 cwn)

*sebatikan adunan mcm biasa..lepas tu cmpur 3 atau 4 titik pewarna hijau


cara membuatnya:

1.Bancuh kedua-dua jenis tepung dengan air gula yang telah sejuk.
2.Diperam selama semalaman atau 2 malam tp pastikan simpan dlm peti sejuk
3.Dengan satu senduk bulat, ceduk adunan dan tuang ke dalam minyak panas dgn api yg sederhana kecil. dan klau terlalu panas kuih akan hangus dan keras
4.pastikan x di terbalik jika tepung di bahagian atas blm masak. sesudah masak kedua dua bahagian,angkat dan toskan.

13 comments:

  1. boleh sy taw macam mana maw kasih betuk dya jadi bula n gemuk di tengah tu r..?? sy buat x jadi2 nie . .

    ReplyDelete
  2. sebenarnya tgk bentuk kuali dia guna jg,.. klu kuali bentuk membulat kebawah bru blh buat melengkung, tp klu leper, mmg xjadi la,.. lgi pn tgk mcm mn jg awak masukkn tepung yang dah d adun tu, biasanya org guna cawan je,... heheh

    ReplyDelete
  3. resepi ni memang xjadi lh.. cair sangat

    ReplyDelete
  4. resepi ni memang xjadi lh.. cair sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf sis..utk resipi ni..sy salah tulis sukatan tepung. Sepatutnya 2cwn tepung gandum dan 2cwn tepung beras.gunakn api kecil yer.. klau panas sangt biasanya gorengan pertama mmg tk akn menjadi bunga tepi2 tu.

      Delete
  5. Pantangan untuk buat kuih nie...semasa buat kuih mulut tidak boleh bising

    ReplyDelete
  6. Maaf bertanya...
    11/4 cwn gula tu cmna yer?
    Adakah typo?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Pembetulan utk resipi kuih penjaram ya...
    Sukatan resipi utk 2 cwn tepung biasa dan 2 cwn tepung beras.
    2 cwn air suam
    Secubit garam
    Gula biasa/pasir 1 1/4 cwn
    Gula merah 3/4 cwn
    Setengah cwn di bagi 2 utk dptkn sukatan 1/4
    Kurangkn sikit gula biasa jika suka kurang manis
    Klau tiada kuali melengkung ..lebih baik pegi tidur hehehe


    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails