Bahan-bahan ( 2-3 org )
3 ekor ikan cencaru (600gm). Boleh juga guna ikan siakap, jenahak, gerut atau pari.
5 sb cili boh / lada giling
*3 biji bawang merah
*2 biji bawang putih
*1/2 inci kunyit
*1/2 inci halia
1 sk pati asam jawa adabi / 2 sb air asam jawa
sedikit garam, gula dan pak aji ikut sedap rasa
1 btg serai dititik
2-3 biji limau kasturi
Cara-cara
Bersihkan ikan, sbb ikan ni kecik saya buat poket kat belakang ikan, kalau guna ikan besar mcm jenahak, siakap lebih elok belah tgh terus mcm ikan masin.
Kisar bahan bertanda *. Tumis lada boh hingga garing kemudian masukkan bahan kisar. Letakkan serai yg dititik. Bolehlah letak asam jawa, garam, gula dan perasa. Tumis sampai garing. ( sambal ni boleh buat byk simpan fridge ). Kalau tumis garing boleh simpan sampai 1 minggu.
Sumbat sambal dalam ikan. Kalau guna ikan besar, letak sambal pd bhgn dlm ikan. Bakar ikan.
No comments:
Post a Comment