Saturday, August 21, 2010

sagu gula melaka

Bahan-bahan ( 3 orang )
Bahan A :
1 cawan sagu
2 1/2 cawan air
Bahan B :
1 1/2 cawan santan
1/4 cawan gula pasir
secubit garam
Bahan C :
1 keping gula Melaka @ 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan air
1/2 cawan air
1 helai daun pandan

Cara-cara
1.Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
2.Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
3.Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
4.Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih. 5.Buang daun pandan dan sejukkan.
6.Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur. 7.Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
8.Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk .
9.hidangkan bersama dengan santan dan gula melaka

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails