asal; BISKUT KERANG
Bahan-bahan :
7 auns mentega
6 auns gula halus
12 auns tepung
1 butir kuning telur
1/2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh esen vanilla
sedikit serbuk koko (untuk warna)
pewarna merah
pewarna hijau
Kaedah penyediaan :
1. Krimkan mentega dan gula. Masukkan kuning telur.
2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama ke dalam adunan hingga mendapat doh yang lembut.
4. Bahagikan kepada 4 bahagian. Masukkan pewarna ke dalam 3 bahagian dan tinggalkan 1 bahagian dengan warna asal.
5. Masukkan dua doh berwarna ke dalam acuan. Tekan dan potong.
6. Susunkan biskut di atas loyang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak. Bakar hingga masak.
No comments:
Post a Comment