Monday, September 13, 2010

MAMA CARRIES







Bahan-bahan

300gm mentega/golden churn
400gm tepung gandum
130gm tepung jagung
100gm gula icing
1/2 sudu teh esen vanila


untuk hiasan

1 biji putih telur
100 gram gula aising
1 sudu besar tepung jagung
sedikit serbuk coklat/coklat emulco/warna pilihan


Cara2 membuatnya:

Untuk biskut:

1. Pukul butter + gula aising + esen vanilla sehingga kembang.

2. Kemudian masukkan tepung gandum + tepung jagung sedikit demi sedikit.

3. Uli sehingga menjadi doh dan tidak melekat pada tangan.

4. Canaikan doh mengikut ketebalan yang sesuai dan terap menggunakan acuan yang disukai.
Tapi selalunya mama carries ni bentuk LOVE.ala2 cinta gitu.

5. Alaskan dulang pembakar/loyang dengan kertas minyak dan letakkan biskut yang telah diterap tadi.


Untuk Lapisan Gula:


Pukul semua bahan2 sehingga kental. elakkan air atau kuning telur tercampur nanti adunan anda takkan kental..jadi cair je kalau ada bahan2 yang tak sepatutnya. Nak jadi kental tu memang mengambil masa yang lama juga. So jangan berputus asa memukul nya

Nak pastikan adunan tadi betul2 kental... cuba terbalikkan bekas adunan. Adunan tu takkan jatuh! huhuhu. magic. keh2.

Asingkan dalam 2 sudu besar dari adunan krim tadi. dan warnakan dengan coklat atau pewarna yang disukai.

6. Dengan menggunakan jari, sapu krim tadi di atas permukaan biskut. Sapu tebal2.Jangan risau. adunan tu takkan cair dan meleleh. Ia akan menjadi seperti gam.

7. Lorekkan warna coklat di atas biskut tadi dengan menggunakan pencungkil gigi atau lidi. Hias mengikut kreativiti masing2. .. Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180 celsius selama 15-20 minit. Sejukkan dahulu biskut sebelum masukkan ke dalam bekas/balang.


First time buat untuk raya 2010..sedapp

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails