Tuesday, September 28, 2010

KEK BUTTER PELANGI

(lembut dan gebu...tq kpd empunya resipi>>:)



Bahan2
250g mentega ( guna golden churn butter)
220g tpg kek
1 s/k serbuk penaik
200 gm gula kastor
4 biji telur merah gred A
4 biji telur putih
5 s/b air susu (susu segar)
1/2 s/k esen vanila (asal sukatan 1 sk..)
sedikit pewarna merah, hijau dan kuning

caranya :-
Gris acuan bulat . panaskan ketuhar 180c
Pukul mentega + gula dgn kelajuan sederhana hingga kembang dan putih
Perlahankan kelajuan dan masukkan telur merah sebiji2 dan pukul sebati
Masukkan tepung sedikit2 sambil dikacau dan masukkan air susu + esen vanila. gaul rata .pukul telur putih sehingga kembang dan campurkan dgn adunan tepung tadi.kaup balikkan dgn menggunakan sudu besar sehingga sebati.
Bahagikan adunan kpd 3 bhgian, Warnakan merah, hijau, kuning
ambil 1 senduk adunan kuning dan tompokkan di bhg tengah acuan. Kemudian ambil satu senduk adunan merah dan tompokan di atasnya. Akhir skli warna hijau ditompokkan di atas warna merah. Ulangi proses ini hingga habis
Goyangkan adunan supaya rata. Bakar 180c selama 45 min- 1 jam

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails