Petua2 buat kek...copy dari internet tp dah cuba ikuti petua ni... memang kek jadi..he he intenet tetap jadi pilihan ku..
1) nak tahu dah cukup kembang ke tak . Senduk adunan butter & gula yg dipukul tadi dgn senduk kayu ...lps tu tuang semula...kalau nampak mcm nak jatuh adunan tu kira dah kembang la tu...
2) Kalau x de mixer, pukul dgn senduk kayu...1 arah shj...kalau ikut jam, ikut jam sampai habis...jgn caca-merba
3) Oven kena panaskan dulu sblm masukkan kek
4) Kedudukan tempat dlm oven gak...ngah dah lupa pasal ni...tapi ngah biasa letak kat tgh2
Lain2 tips-
- Pastikan mentega tidak terlalu keras atau terlalu lembik.
- Ratakan sekeliling adunan kek (sebelum dibakar) dan pastikan bahagian tengahnya 'berlubang' supaya ia rata bila masak nanti.
-Telur dan butter letak kat luar suhu bilik sampai lembut butter dan telur tak sejuk.
-Guna speed medium hand mixer, pukul gula ngan butter skali masuk sampai lembut kaler kuning pucat or fluffy skit. Tak boleh terlebih pukul. Kalu nampak butter ngan gula separate maknanye terlebih pukul.
-Slowkan speed mixer tapi jangan padam. Perlahan² pecahkan sebiji telur kedalam mangkuk gula+butter tadik. Pukul sampai rata / tak nampak telur lagi. Ulang teknik ini sampai telur habis. INgat: JANGAN LETAK HIGH/MEDIUM SPEED. Pukul adunan sampai tak nampak traces of eggs.
- Bila dah abis telur, berhenti pukul. Dengan spatula leper, kaup satu scoop tepung kedalam adunan. Bancuh tepung dengan adunan perlahan² dengan cara scooping. Jangan buat cara putar. Caranya: masukkan spatula seolah2 cam nak scoop, scoop adunan, n then scoop kat tempat lain plak. THIS IS IMPORTANT TO REDUCE THE AMOUNT OF AIR LOSS. Kalu tak paham part ni, mesej aku.
-Last skali baru masuk perasa kek. Kalu guna essence, letak skang. Kalu gune oren/lemon, letak skang. Cara gaul perasa ni sama cam gaul tepung tadi.
Important:
1. JANGAN LUPA BIARKAN TELUR NGAN BUTTER DALAM SUHU BILIK SEBELUM STAT MASAK.
2. SUHU OVEN 350F/178C
3. JANGAN TERLEBIH PUKUL BUTTER. KALU DAH SIAP Semua NAK BAKAR, TENGOK ADUNAN BUTTER TERASING DARI ADUNAN MAKNaNYa TAK JADI KEK TU.
4. KALaU NAK BUAT DUA ADUANAN, DOUBLEKAN SUKATAN BAHAN².
5. LAST TAPI PENTING Sekal, BARANG UTENSILS YANG DIGUNAKAN, SATU PUN TAK LEH BASAH. BASAH TAK JADI.
No comments:
Post a Comment