Friday, October 15, 2010

ROTI SAJ








1 sb yis mauripan
1 Sb gula atau susu pekat -kacau dalam air suam
1 1/2 cwn air suam
3 1/2 cwn tepung
1/2 st garam
sedikit minyak

Campurkan yis, gula, air suam dan garam sebatikan lalu masukkan tepung dan diuli.
Selesai diuli, ketepikan 1 jam…tutup kejap dgn plastik.
Uli lagi dan ketul-ketulkan kpd 7- 8 bahagian (Akak bahagikan kepada 10/11 ketul)…dibulat-bulatkan dan disalut minyak/tepung. (Akak salut minyak)
Pastu terus je ambil seketul (*tak perlu tunggu roti naik dah yea) dan ditekan-tekan dlm pinggan bulat bagi elok bulatnya dan digoreng tohor mcm goreng capati…….bila masak angkat…. ( masak lebih kurang 3 ~ 4 minit bagi setiap belah roti saj & terbalikkan masak lagi) mmmm makan ngan kuah….sedap dan kenyang….

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails