Friday, October 22, 2010

ROTI PURI INTI kacang hitam

sumber asal:roti puri MYR..

Dah penat cari resipi.. mcm makcik jual di gerai..SUDA MENJADI KUIH FAVOURITE ...
3 biji kecik2 RM1 ..akhirnya jumpa resipi ni...yg telah diubah suai sedikit.. puas hati..dpt makan free ..pakai air tangan sendiri....

Bahan-bahan ( 12 biji )
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula *
1 cwn air panas *
air secukupnya..40ml ..
Minyak utk mengoreng

Cara-cara

1.satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .

2.satukan tepung dan yis .. gaulkan

3.no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja

4.dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~

5.tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat di tgn (tambah air klau doh masi keras.dan tambah sedikit minyak /tepung klau doh masi melekat di tangan..)

6.perap doh 30min .. pastu blh la dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil

7.canai doh nipis cam karipap ,masukkan inti kacang hitam..bulatkan..kemudian canai sekali
lg..menjadi nipis 1cm..x terlalu nipis nanti inti terkeluar

8.goreng sehingga kuning keemasan..

9.TIPS utk mgoreng : gunakan api yg kecil / sederhana .. org ckp kena pandai main api .. kalau guna api yg besar blh mybbkn roti ni x mgelembong / naik kembong

10.masa mengoreng hdklah disimbah2 kn minyak ke atas roti ni ... bila dah mengelembOOOnng baru lah diterbalikkan ... SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails