Bahan-bahan
4 sudu makan minyak zaitun
200gm cendawan shitake - dikukus dan dihiris
4 biji bawang besar dipotong dadu
1 ulas bawang merah }
2 ulas bawang putih } dicincang
1 helai daun bawang }
10gm daun pasli
375ml susu segar
1 liter stok ayam
garam dan lada sulah secukupnya
Cara-cara
1. Panaskan minyak zaitun dan masak cendawan hingga kekuningan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang putih, bawang besar, bawang merah dan daun bawang cincang. Biarkan selama 5 minit.
3. Tuangkan stok ayam dan biarkan mendidih.
4. Masukkan cendawan dan biarkan hingga lembut.
5. Masukkan sup kedalam pengisar dan kisar hingga gebu.
6. Masukkan semula kedalam periuk dan tambahkan susu segar. Kacau rata.
7. Perasakan dengan garam dan lada sulah.
8. Biarkan seketika didalam periuk tetapi jangan sampai mendidih. angkat dan hiaskan dengan daun pasli.
No comments:
Post a Comment