Berbagai variasi masakan yang mudah dan ringkas. Resipi-resipi dari internet.. pilihan kami yang terbukti sedap DAN MENEPATI CITARASA ....
Wednesday, April 14, 2010
PAU enak inti kacang hitam
Bahan-bahan
3 cawan tepong gandum
1 cawan air suam
1 sudu kecil membumbung planta
1 sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil gula pasir
1/4 sudu kecil garam
1 sudu makan minyak masak
2 sudu kecil yeast
daun pisang
CARA-CARA
1.Satukan air suam, gula, garam ,yeast dan sedikit tepung. Biarkan sebentar sehingga ibu roti naik.
2.Dalam mangkok. masukan tepong, planta dan susu. .
3.Masukkan yis, uli hingga menjadi doh kemudian masukkan minyak masak, uli lagi sehingga sekata.
4.ketepikan dan tutup adunan selama 10 ke 15 minit. Sementara itu siapkan pelapik pau, daun pisang yang di potong 4 segi.
5.Apabila adunan dah naik ambil sedikit adunan, leperkan, isi inti KACANG HITAM, letak atas daun pisang yg di potong tadi.
6.Susun dalam kukusan. Biarkan selama 10 minit.
7.Panaskan kukusan. Api besar ( dapur gas biasa )
8.Apabila air mendidih, kukus selama 5-6 minit .
9.Angkat kukusan dengan penutupnya sekali. Buka penutup perlahan-lahan,elakkan air dr menitis ke atas pau, keluarkan pau dan boleh lah di hidang.
10.Kalau nak buat pau goreng, guna api pelahan, sentiasa balik2kan supaya masak sekata.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment