Wednesday, April 14, 2010

IKAN BAKAR pedas DAUN PISANG




Bahan-bahan ( 3-4 org makan )
1 ekor ikan (bawal/merah)
1 serai-diketuk
daun limau purut-dihiris
air asam jawa
daun pisang dan aluminium foil
bahan2 kisar:-
@5 cili merah
@5 cili kering
@5 cili api
@5 biji bawang merah
@3 ulas bawang putih
@3 batang serai
@garam
Cara-cara 1.panaskan minyak. tumis bahan2 kisar hingga wangi dan naik minyak. masukkan serai, garam dan air asam. 2.letakkan daun pisang diatas aluminium foil. letak separuh sambal, kemudian letak ikan dan tutup dengan baki sambal tadi. tutup daun pisang dan foil. 3.bakar dengan api kecil hingga ikan masak pada kedua2 bahagian. 4.hidangkan dengan air asam atau cili berkicap.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails