Sunday, March 21, 2010

KUBIS MASAK LEMAK DGN UDANG

BAHAN-BAHAN

Kobis (1/2 bhgn -size kecil) potong dadu 1 in lebar
udang segar 8 ekor
udang kering 1 sudu kcl - ditumbuk
bawang putih 3 ulas diketuk
bawang merah 1 bji- dihiris
cili besar -dipotong serong
1-2 cwn air
santan kelapa (ambil 100ml -kotak )
minyak
garam
secubit gula

Tumis bawang sehingga wangi dan kekuningan
kemudian masukkan udang kering dan udang segar(udang segar masak sekejap -ketepikan)
cmpurkan kobis dan cili besar .masak sehingga layu.
masukkan air. dan apabila mendidih kecilkan api dan masukkan santan.biarkan sekejap dgn api kecil (2min)campurkan perasa secukup rasa. dan hidangkan .

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails