Sunday, March 21, 2010

KACANG PANJANG TUMIS MASAK UDANG

Bahan-bahan

Kacang panjang(RM1 seikat) (di potong serong)
udang segar (8-10 ekor) buang kulit
udang kering (1 sudu kcl) } di tumbuk
cili kering 3 helai {di potong 3bhgn)
bwg putih 3 ulas
bwg merah 2 bji
pes cili (1 sudu kcl ) (jika suka pedas)
sos tiram (1 sudu kcl)
serbuk pati belacan maggi

cara memasak:

Tumis udang segar sekejap , agak2 warna kemerahan dan ketepikan. dlm periuk yg sama, tumis udang kering sekejap kemudian bwg sehingga garing, masukkan sos tiram , pes cili kemudian kacang panjang. (biarkan 3 min dgn periuk bertutup) campurkan udang segar dan tambahkan serbuk pati blcn, jika kering tambah sedikit air.
biarkan masak agak2, 2min. kemudian hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails