Sunday, March 20, 2011

sup 2 IN 1-SUP TULANG/SOTO DAGING


SUMBER: mesra net resipi.tq :) (di ubah suai sedikit ..)


AKU nak makan soto yg sedap dan tak berminyak, hmm.. jauhnya kedai soto di inanam tu, my favourite soto la di katakan....AKU puas hati ..aku sungguh puas hati..dgn sedikit kerajinan ku..dpt juga ku resipi yg setanding dgn soto inanam tu...malah lebih sedap lah kununnn...hehehe tak payah ke kedai tu lg..membazir ja duit..rm5.50 semangkuk ...

Bahan-Bahan:

2kg tulang daging + isi daging
2 biji bawang besar**
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk biji ketumbar
2 kiub perencah sup tulang/lembu
1 sudu besar lada hitam
sedikit kayu manis
biji cengkih
bunga lawang
5-6 liter air
Halia 1 inci**
5 biji bawang putih**
Garam & serbuk perasa

bahan-bahan utk kuah soto daging
*limau nipis @ambil jusnya -rm2
*bawang putih @ 10 ulas atau lebih
*sedikit cuka
*cili padi RM3
*cili besar merah@3 biji -buang biji
*sedikit cili kecil hijau
*gula 1 sudu teh
*garam 1 sudu teh
kicap
daun sup/daun bawang

cmpur dan kisar semua bahan-bahan bertanda *

rebus /reneh dgn api yg kecil daging/tulang dgn bahan-bahan yang lain seperti* bwang putih,halia,bawang besar dimayang halus.sehingga lembut ..sekurang kurangnya 2jam utk daging) kemdian masukkan kiub p/sup, kayu manis, bunga lawang dan cengkih. renehkan sehingga daging betul2 empuk..
dan bole lah di hidangkan..sup tulang dgn nasi putih ataupun soto daging dgn mee hoon..
*tak tumis bahan2 ** utk mengelakkan sup terlalu berminyak..
bole tumis klau nak aroma yg lebih wangi ..:)
PETUA..sup di biarkan semalaman..bole la buangkan minyak yg telah beku di atas sup...senangkan. atau bole guna alternatif yg lain utk membuang minyak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails