Tuesday, January 11, 2011

APAM TAPAIKU SEDAP


sumber:MYR

rating:*****


guna setengah adunan dari resipi asal (15 cawan kecil)
Bahan2:

1 cwn tapai nasi )
250gm tepung beras
1 cwn gula
2 cwn air
1 pkt eno (guna 1pkt supaya apam tersenyum..hihi
kelapa parut dan sedikit garam

Cara:

1.Mesinkan gula, air dan tapai tadi hingga halus.
2.Masukkan terpung beras dan mesin hingga sebati dgn 2 cwn air.
3.Biarkan hingga kembang (bancuh 10pm..esoknya 8am kukus....
4.masukan eno dlm bancuhan tepung yg dah diperap , tambah pewarna jika suka dan sudukan ke dlm acuan (mangkuk2 porcelin yg kecil2 tu)
dan kukus. (20 min gitu) -lps kukus 7 min..sya guna api kecil
6.apabila masak ,bolehlah di hidangkan bersama kelapa parut yg di campur sedikit garam


cara membuat tapai

Bahan-bahan :
untuk membuat Tapai nasi

2 cawan nasi sejuk
1/2 keping ragi (rsgi yg manis)

Cara Membuatnya :
1. Untuk membuat tapai nasi, hancurkan ragi hingga jadi serbuk dan taburkan atas nasi. Gaul sebati dengan sudu atau tangan mestilah kering. Masukkan kedalam bekas bertutup dan simpan dalam almari. Peramkan 2 malam.atau sekurang-kurangnya 24jam.

RESIPI ASAL
Bahan2:

2 cwn tapai nasi (Nasi yg di camput ngan ragi dan dibiarkan sekurang2nya 12 jam)
500gm tepung beras
2 cwn gula
4 cwn air
1 pkt eno
pewarna

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails